Mer om mat

 

 

 

 

 

 

 

 

Genitungen    געניטונגען

1. Här får du repetera namn på matvaror genom att para ihop bild och ord. Ladda ned pdf.

2. Facit.

3. Kan du namnen på de vanligaste judiska shabbat- och helgrätterna? Gör en lista tillsammans med en kamrat. Jämför med de andras listor.

4. Här är några traditionella helgdagsrätter och saker som vi använde på shabbat. Para ihop ord och bild. Ladda ned pdf.

5. Facit


Kosher   כּשר

I judisk matlagning och val av mat följer man kosherreglerna. Det finns fyra begrepp som man måste känna till:

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskutera

1. Vet du vad begreppen innebär? Om inte läs här.

De ortodoxa judarna håller strikt på alla kosher-regler. De judiska familjerna i Sverige följer reglerna i olika grad eller inte alls.

2.  Håller ni kosher i er familj? Iså fall hur? Gör familjemedlemmarna på olika sätt? Är det skillnad på kosher hemma och ute?  Berätta för varandra i par eller tre och tre.

3.  Är nedanstående rätter trejf, pareve, milchik eller flejshik? Är det alldeles självklart? Diskutera med en kamrat.

Kyckling och grönsaker =

Flingor med mjölk =

Tomater, gurka och oliver =

Kokt kosherkorv med smörstekt potatis =

Fruktsallad och glass =

Köttbullar med gräddsås och lingon =

Fiskpinnar med kokt potatis och ärtor =

Cheeseburgare med pommes frites =

 

כּשר אָדער נישט ? נ

Säg om rätterna på bilderna är טרײף, מילכיק ,פֿלײשיק ,כּשר eller פּאַרעװע.

 


Dialog:   Inem restoran    אינעם רעסטאָראַן

 

 

 

 

 

 

1. Läs texten på svenska och lyssna på dialogen.

2. Lyssna på dialogen utan att titta på texten. Gå tillbaka till texten om du inte förstod något.

3. Titta på texten med transkribering, lyssna igen och försök säga efter varje replik. Ladda ned pdf.

4. Läs texten tre och tre i roller. Byt roller och läs igen.

5. Lyssna på dialogen igen men titta nu endast på texten mit jiddische ojsies. Försök att läsa själv.