Skräddarna i Lodz

 

   

                                

 

 

 

 

 

 

 

Stora synagogan, Wielka synagoga, som förstördes av nazisterna.

Lodz (uttalas ungefär som Wudtj) – en stad full med skräddare

Som vi berättat tidigare, kom de flesta av de jiddischtalande flyktingarna till Sverige från Polen. Och de flesta kom från den näst största staden Lodz.

Man kan säga att Lodz var en ganska judisk stad före andra världskriget, därför att en tredjedel av invånarna var judar. I Lodz byggdes, i början av 1900-talet, många fina hus och staden var rik.

Vad  var det då som gjorde staden rik?

Jo, det var alla fabriker, där det tillverkades tyger och kläder. En tredjedel av alla fabriker ägdes av judar. Den rikaste och duktigaste judiska företagaren hette Izrael Poznanski. Han byggde en stor textilfabrik med bostad. Det blev som ett palats – Poznanskis palats . Idag är det ett museum och shoppingcenter. Klicka här för att få en rundvandring i palatset.

De flesta kläder syddes av skräddare i hemmen eller i systugor, på uppdrag av fabrikörer. Runt om Lodz fanns det flera shtetlech, fulla av skräddare. I gettot i Lodz, under andra världskriget, tvingades både vuxna och barn att sy uniformer och annat.
Många av de överlevande, som bosatte sig i Sverige, fortsatte att arbeta som skräddare, körsnärer och innehavare av klädesbutiker.

Ta reda på

Ta reda på vad tidigare generationer i din släkt arbetade med eller hade för yrken. Sammanställ en Power-point och berätta och visa dina kamrater.

Hjälpfrågor:

  1. Varifrån kom  din släkt på 1800- eller 1900-talet?
  2. Vet du vad de hade för yrken ?
  3. Vad arbetade de med ?
    Om du inte vet, kan du fråga dina föräldrar eller någon äldre släkting. De kanske vet.
  4. Kanske finns det gamla fotografier på dem eller deras affär eller annan verksamhet i Sverige.

Kanske kan er klass göra ett studiebesök på Judiska Muséet i Stockholm, där det bl a finns många fotografier och annat faktamaterial om judiska familjer som hade textil verksamhet i Sverige.